Skip to main content

Duurzaam Reizen

Duurzaam op Reis

Duurzaam reizen is een benadering van reizen die zich richt op het verminderen van de negatieve impact op het milieu, het respecteren van lokale culturen en gemeenschappen, en het bevorderen van economische en sociale rechtvaardigheid. Dit kan worden bereikt door bewuste keuzes te maken tijdens het plannen, uitvoeren en genieten van reizen.

Enkele manieren waarop duurzaam reizen kan worden bevorderd, zijn onder meer het verminderen van de CO2-uitstoot door te kiezen voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen zoals treinen of bussen in plaats van vliegtuigen, het ondersteunen van lokale bedrijven en ambachten, het verminderen van afval en het respecteren van lokale tradities en gewoonten.

Door duurzaam te reizen, kunnen reizigers niet alleen bijdragen aan het behoud van natuurlijke en culturele hulpbronnen, maar ook een positieve invloed hebben op de gemeenschappen die ze bezoeken. Het gaat om het vinden van een balans tussen het verkennen van de wereld en het behouden ervan voor toekomstige generaties.

 

Wat doen de touroperators

Sawadee

De urgentie om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken is nog nooit zo groot geweest. Het recente IPCC-rapport benadrukt de noodzaak van snelle klimaatacties om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Bij Sawadee geloven we dat duurzaam en verantwoord reizen een cruciale rol speelt in het bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet.

Onze inzet voor jouw duurzame reis

Om de impact van jouw reis te vergroten, verduurzamen we niet alleen onze reizen, maar streven we er ook naar om zowel intern als extern zo duurzaam mogelijk te handelen. We blijven onszelf voortdurend evalueren om te verzekeren dat we onze beloftes aan onszelf, onze klanten en de toekomstige generaties nakomen. We streven constant naar verbeteringen en zijn er trots op dat Sawadee het 'Travelife' certificaat heeft behaald, een toonaangevende internationale erkenning voor duurzaam ondernemen in de reisbranche.

Andere initiatieven die we nemen om jouw reis te verduurzamen:

  • Stimuleren van het gebruik van accommodaties met een lage CO2-uitstoot
  • Organiseren van excursies en activiteiten met respect voor mens, natuur en dier
  • Integreren van duurzame projecten in veel van onze reizen (Puur Sawadee)
  • Samenwerking met lokale duurzame partners
  • Deelnemen aan internationale initiatieven, waaronder het Global Tourism Plastics Initiative
  • Ondertekenen van het Tourism Declares a Climate Emergency
  • Delen van duurzame reistips en adviezen


Tui

We zijn toegewijd aan het verduurzamen van niet alleen onze vakanties, maar ook onze eigen bedrijfsvoering, van onze kantoren in Rijswijk en Enschede tot aan onze TUI-winkels.

In 2011 werd ons kantoorpand in Enschede erkend als een van de meest duurzame panden van Nederland, met het prestigieuze BREEAM-certificaat. Het pand maakt gebruik van zonne-energie en een geavanceerd warmte- en koudeopslagsysteem, waardoor het volledig CO₂-neutraal is. Bovendien wekken energiezuinige liften energie op met behulp van een contragewicht. In 2018 onderging ook ons kantoor in Rijswijk een verbouwing, waardoor het energielabel van F naar A is gegaan. Het kantoor heeft nu ook een groen dak om de waterhuishouding te ondersteunen.

Naast het verminderen van water- en energieverbruik, richt TUI zich ook op het verminderen van papierverbruik. Dit omvat niet alleen het stimuleren van dubbelzijdig printen, maar ook het verminderen van het aantal reisbrochures. Een belangrijk doel van TUI Benelux is om de productie in 2020 te halveren ten opzichte van 2015. En goed nieuws: dit doel werd al bereikt in 2019. Tussen 2015 en 2019 hebben we jaarlijks meer dan 1,5 miljoen kilo aan brochureproductie verminderd, wat neerkomt op een reductie van meer dan 50% per jaar!

Lees hier wat Tui doet aan verantwoord en duurzaam reizen

   

Voigt Travel

Romy Hovestad benadrukt: "Het is plezierig en eenvoudig om tijdens het reizen rekening te houden met de natuur, cultuur en lokale economie." Voigt Travel zet zich in om de verwachtingen van reizigers te overtreffen met rondreizen naar het Pure Noorden, waar de prachtige natuur, rijke cultuur, vriendelijke locals en goede connecties aan bijdragen. Het behoud van natuur, cultuur en goede connecties is essentieel om reizigers nu en in de toekomst te blijven verrassen. Daarom beperken we de impact van onze reizen op de samenleving en het klimaat zo veel mogelijk.

Bij het samenstellen van onze reizen hebben we oog voor mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor jou bijzonder is, maar ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Of het nu gaat om het ervaren van ongerepte natuur, lokale cultuur, nieuwe ontmoetingen of het proeven van heerlijke lokale gerechten; we streven naar vakanties die bijdragen aan betere plekken en mooiere ervaringen. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan duurzame ontwikkelingen op de bestemming, voor jou als reiziger en voor de lokale bevolking.

Lees hier wat Voigt Travel doet aan verantwoord reizen

 

De Jong Intra

ANVR Better Holidays De Jong Intra Vakanties is aangesloten bij de ANVR en conformeert zich aan de principes, gedragscodes en besluiten voor duurzaam toerisme zoals vastgesteld binnen deze organisatie. We streven ernaar duurzaamheid te integreren in alle aspecten van onze bedrijfsvoering, zowel intern als in samenwerking met externe partners. Ons team van duurzaamheidsexperts zet zich in om deze afspraken te handhaven en voortdurend nieuwe duurzaamheidsinitiatieven te ontwikkelen.

Bij het samenstellen van onze reizen nemen we mens, milieu, natuur en cultuur in overweging, zodat jouw vakantie niet alleen bijzonder is voor jou, maar ook voor toekomstige generaties die kunnen genieten van prachtige bestemmingen.

Of het nu gaat om het ervaren van ongerepte natuur, het ontdekken van lokale culturen, het maken van nieuwe ontmoetingen of het genieten van lokale gerechten; samen werken we aan vakanties die bijdragen aan betere plekken en nog mooiere ervaringen. Zo dragen we bij aan duurzame ontwikkelingen op onze bestemmingen, voor jou als reiziger, maar ook voor de lokale gemeenschappen.

Lees hier wat De Jong Intra inzet voor duurzaam toerisme

 

Oad

CO2-compensatie Al jarenlang compenseren wij standaard de CO2-uitstoot van onze busreizen. Hoewel onze bussen CO2 uitstoten, compenseren we deze uitstoot voor elke reis. In samenwerking met Greenseat, een onderdeel van de Climate Neutral Group, hebben we onze totale uitstoot berekend. De CO2-compensatie gaat via Greenseat naar huishoudens in ontwikkelingslanden, die hierdoor toegang krijgen tot schone energie, zoals biogas voor huishoudens in Afrika of windmolens in India.

Reizen per bus Het merendeel van onze reizen wordt per bus uitgevoerd, een van de minst vervuilende vormen van reizen. Onze touringcars voldoen aan strenge emissienormen en hebben een hoge bezettingsgraad. De bus stoot gemiddeld tien keer minder CO2 per persoon per kilometer uit dan een vliegtuig en is vergelijkbaar met een gemiddelde internationale trein.

Lees hier wat Oad allemaal doet om verantwoord te reizen

 

SNP

Duurzaamheid zit in ons wezen verankerd. Het liefdevolle respect voor de natuur was zelfs de drijfveer achter de oprichting van onze reisorganisatie in 1984. Ons doel? De pracht van onze wereld tonen en mensen inspireren om deze natuurlijke schoonheid te beschermen. Hoewel duurzaamheid nu een alom bekende term is, geloven we sterk dat onze actieve natuurreizen kunnen bijdragen aan een mooiere wereld, ondanks de onvermijdelijke impact van reizen op ons klimaat en de natuur.

Ons streven naar minimale invloed staat centraal. We blijven voortdurend onderzoeken hoe we de natuur, het klimaat en de cultuur van bestemmingen zo min mogelijk verstoren. Dit weerspiegelt zich in ons reisaanbod: kleinschalig, authentiek, actief en soms avontuurlijk, met een diepe focus op de natuur. Met behulp van de Carmacal rekentool hebben we nauwkeurig de CO2-uitstoot berekend van al onze 756 natuurreizen, waardoor je per reis een overzicht hebt van de uitstoot van vervoer, transfers, accommodatie en excursies. Zo ben je volledig geïnformeerd om een duurzame keuze te maken.

In 2019 ontvingen we de Sustainable Travel Award, de nationale duurzaamheidsprijs van de Nederlandse reissector, voor ons transparante en flexibele reisaanbod. Deze erkenning motiveert ons nog meer om steeds hogere standaarden te hanteren op het gebied van duurzaam reizen.

Lees het verhaal over de duurzaamheid bij SNP hier verder